June 11, 2009

UHUD: Maqam Syuhada…bertaburan bunga2 CINTA…

Siri 6:Siri sirah tauladan untuk anak2ku.
Dalam siri 6 ini baba akan ceritakan tentang keberanian Seorang Serikandi, Mijahidah (Muslimah). Walaupun dia tidak Syahid di Uhud, tetapi keberaniannya di medan Uhud ini adalah sama mahalnya dengan mereka yg sedang bersemadi di Maqam Syuhada’. Pelajarilah betapa cintanya kepada Nabi (s.a.w) dan yang yg paling benar ialah kerinduannya kepad syurga dan betapa inginnya dia bersama2 Rasulullah dalam syurga. Manakah harapan/cita2 yang lebih besar bagi manusia selain dari apa yg dicintai Muslimat ini. Maka seharusnya para akhawat dan anak2 yg dikasihi, ambillah iktibar dengan semangat jihad seorang sahabat bernama Nusaibah atau gelarannya Ummu ‘Umara.

Umm ‘Umara telah dirahmati dengan pelbagai kehormatan, antaranya adalah kehadiran beliau di Uhud, al-Hudaibiyyah, Khaibar, Hunain dan Peperangan Yamama. Namun peranan beliau yang paling mulia adalah ketika Peperangan Uhud. Umm ‘Umara telah menyertai peperangan tersebut bersama suaminya, Ghaziya, berserta dua orang anak lelaki beliau. Tugas yang dipertanggungjawabkan ke atas beliau adalah untuk memberi air kepada para Mujahid yang cedera. Akan tetapi Allah SWT telah menetapkan satu peranan yang lebih besar dan mulia untuk beliau.

Maka beliau pun mengatur langkah bersama-sama dengan keluarga beliau dengan sebuah bekas kulit buat mengisi air. Mereka tiba di medan perang pada awal pagi hari. Tentera Islam, ketika itu, sedang menguasai peperangan dan beliau telah pergi melihat keadaan Rasulullah SAW. Pada masa yang sama sebilangan Tentera Islam telah membuat satu kesilapan yang teramat besar - melihatkan tentera Quraish berundur, mereka mula berkejaran mendapatkan harta-benda rampasan perang, melanggar arahan Rasulullah SAW supaya tetap di posisi mereka di atas bukit. Khalib bin Walid, (yang ketika itu belum lagi memeluk Islam), apabila melihat benteng pertahanan yang telah terbuka itu lantas mengepalai serangan-balas ke atas Tentera Islam. Penguasaan peperangan beralih kepada pihak Quraish. Dalam suasana kelam-kabut itu, ramai dari kalangan Tentera Islam panik dan berundur, meninggalkan Rasulullah SAW bersama-sama sekumpulan kecil para Sahabat RA. Di kalangan mereka ini termasuklah Umm ‘Umara.
Melihatkan ramai dari kalangan Tentera Islam yang berundur, Umm ‘Umara lantas berlari ke arah Rasulullah SAW dan mengangkat senjata demi mempertahankan baginda SAW, bersama-sama dengan suami dan kedua anak lelakinya. Rasulullah SAW menyedari yang Umm ‘Umara tidak mempunyai perisai lantas baginda SAW mengarahkan salah seorang daripada mereka yang sedang berundur supaya memberikan perisainya kepada Umm ‘Umara yang sedang bertarung. Setelah mendapat perisai tersebut, Umm ‘Umara mempertahankan Rasulullah SAW menggunakannya bersama-sama dengan busur, anak panah dan juga pedang. Umm ‘Umara diserang oleh tentera berkuda tetapi beliau tidak sekalipun gentar atau berasa gerun. Beliau kemudiannya telah berkata, “Sekiranya mereka itu tidak berkuda seperti kami, nescaya telah kami hancurkan mereka, insha-Allah.”
Abdullah ibn Zayed, anak lelaki beliau, telah mengalami kecederaan ketika peperaang tersebut. Lukanya itu berdarah dengan banyak sekali. Ibunya berlari kepadanya dan membalut lukanya itu. Kemudian Umm ‘Umara memerintahkan anak lelakinya itu, “Maralah dan perangi mereka, anakku!” Rasulullah SAW mengagumi semangat pengorbanan beliau dan telah memuji beliau, “Siapakah yang boleh menanggung apa yang kamu mampu tanggung, Umm ‘Umara!”
Tiba-tiba lelaki yang telah mencederakan anak lelakinya mara dan Rasulullah SAW berkata kepada beliau bahawa inilah lelaki yang mencederakan anaknya. Umm ‘Umara dengan berani mencabar lelaki tersebut, yang menurut anak Umm ‘Umara sendiri, adalah seperti perdu pokok yang besar. Umm ‘Umara mencederakan kaki musuhnya itu, menjatuhkannya sehingga berlutut. Rasulullah SAW tersenyum sehingga menampakkan gigi baginda SAW dan berkata, “Kamu telah membalasnya, Umm ‘Umara!” Setelah lelaki tersebut ditewaskan, Rasulullah SAW kemudiannya berkata “Segala puji bagi Allah yang telah memberikan kamu kemenangan dan menggembirakan kamu atas musuh kamu dan membolehkan kamu menuntut bela.”
Pada satu ketika, Rasulullah SAW telah keseorangan. Melihat peluang keemasan itu, pihak musuh, Ibn Qumay’a segera menyerang Rasulullah SAW sambil menjerit “Tunjukkan Muhammad padaku! Aku takkan selamat sekiranya dia diselamatkan!”. Lantas Mus’ab ibn ‘Umayr, bersama-sama dengan beberapa orang sahabat yang lain, bergegas mempertahankan Rasulullah SAW. Umm ‘Umara yang turut bersama-sama dengan mereka terus menetak musuh Allah itu, walaupun dia memakai dua lapis baju besi. Ibn Qumay’a berjaya menetakkan bahagian leher Umm ‘Umara, meninggalkan luka yang teruk. Rasulullah SAW terus memanggil anak lelaki Umm ‘Umara, mengarahkannya membalut luka ibunya sambil mendoakan kerahmatan dan kesejahteraan ke atas mereka dan menyatakan kemuliaan mereka. Umm ‘Umara, bila menyedari yang Rasulullah SAW menyukai kesungguhan dan keberanian beliau, lantas meminta Rasulullah SAW supaya berdoa agar mereka dijadikan Allah di kalangan sahabat-sahabat Rasulullah SAW di syurga nanti. Selepas Rasulullah SAW berdoa, Umm ‘Umara lantas berkata, “Aku tidak pedulikan apa sahaja yang menimpaku di dunia ini!”
Pada hari tersebut, Umm ‘Umara menerima tiga belas luka dan luka di lehernya terpaksa dirawat selama setahun. Beliau kemudiannya juga menyertai Peperangan Yamama, di mana beliau menerima sebelas luka dan kehilangan tangan.
Keberanian Umm ‘Umara menyebabkan semua para Sahabat RA mennghormati beliau, terutamanya para Khalifah yang akan menziarahi beliau dan sentiasa mengambil berat tentang keadaan beliau. Umar ibn Khattab RA telah menerima kain-kain sutera yang sangat bagus buatannya. Salah seorang yang berada di situ berkata bahawa kain tersebut sangat mahal dan Umar RA patut memberikannya kepada isteri Abdullah ibn Umar, Safiyya bint Abu ‘Ubayd. Umar RA walaubagaimanapun tidak mahu memberikan kain yang sedemikian kepada menantunya. “Ini adalah sesuatu yang tidak akan kuberikan kepada ibn Umar. Aku akan berikannya kepada seseorang yang lebih berhak keatasnya - Umm ‘Umara Nusayba bint Ka’b.” Umar r.a kemudian menceritakan bagaimana ketika Peperangan Uhud, beliau mendengar Rasulullah berkata bahawa apabila baginda SAW melihat ke kiri mahupun ke kanan, baginda nampak Umm ‘Umara sedang bertarung di hadapan baginda SAW.
Inilah kehidupan Umm ‘Umara, pejuang yang tetap berdiri apabila ramai yang berundur, yang mengarahkan anaknya yang cedera parah kembali menyertai peperangan yang sengit, dan yang bersedia menggadaikan nyawanya demi menyelamatkan Rasulullah SAW. Sebagai balasan, beliau menerima doa agar dijadikan di kalangan sahabat Rasulullah SAW di syurga.
Moga Allah SWT merahmati para akhawat kita hari ini dengan keberanian, semangat pengorbanan dan istiqamah yang sedemikian. Maka adakah gelangang akhawat itu hanyalah dirumah dengan menghayun buaian sahaja? Sedangkan diluar sana masyarakat sedang tenat, maksiat berleluasa, kezaliman melata, kejahilan mencengkam umat manusia. Maka apakah sepantasnya peranan dan posisi seharusnya diisi oleh akhawat2?...Lalu apakah persiapan2 yg perlu sebagai perbekalan dan persiapan…yg mana dalam konteks ini membuka ruang perbincangan yg panjang.
Satu perkara yg menarik dalam kisah ini ialah bagaimana Khalifah Umar r.a memuliakan sahabiah yg pernah dimuliakan Nabi semasa hayat baginda. Jelas disini bahawa, dengan jawatan Umar sebagai Khalifa, tidak terdetik Umar r.a utk memuliakan anaknya sendiri, malah dia lebih suka utk memuliakan wanita yg dimuliakan Allah dan rasulNya. Itulah anak2, maka marilah kita merasa senang dan cinta kepada apa2 yg dicintai Allah, walaupun kadang ianya berada pada orang lain/kumpulan selain dari kita. Inilah yang payahnya bagi kita utk meletakkan kiblat hati kita pada perspektif yg betul sebagaimana kehendak Allah. Berilah cahaya kepada Cinta yg ada dalam lubuk hati kita kepada haknya. Mudah2 Allah menjernihkan hati dan kefahaman kita atas jalan dakwah ini…selalam-lamanya. InshyaAllah.

2 comments:

H.R PuTeRa YuSoFF said...

salam ustaz...
mcm mane program cuti ini..,.
insyaallah panjang umur kita berjumpa lagi di IPGM KSM>>
walaupun baru mengikuti kuliah ustaz di surau tapi Alhamdulillah...

Abuuwais said...

InshyaAllah..baik2 saja. Cuti kali ini banyak berlajan. Last wek gi Beijing dan esok akan ke Laous,Vientien. Lihat kindahan alam ciptaan tuhan. Agar terasa hebatnya zat dan sifatNya. Moga tambah segar jiwa dan iman demi memulakan sem July nanti.
Saya ada beberapa projek yg bagus kalau dapat dilakukan oleh MPP.Nanti kita bincang ekk. Kuliah Ust di masjid insyaAllah akan diteruskan denga membukakannya kepada pelajar yg baru> So kalau ada sesiapa nak join, sebar2kan. Terutamanya kepada pelajar PPISMP yg masuk July nanti. Moga allah sentiasa merahmati kamu.

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA