August 13, 2009

...Kematian adalah Sesuatu yg PASTI datang....


bila sampai masanya..."laa yas takkhirunn waala yastakdimun...bisaatin"
Hari ini Aku amat gamam dan cengeng sekali dengan kehilangan Seorang sahabat...Yg pada suatu masa dahulu pernah makan, minum dan tidur. bersama..mengadakan persembahan bersama2. Ingat lagi semasa Konsert Mega Rabbani. Depan Masjid Kuantan pada tahun 1999. aku sampaikan lagu "Air Mata Permata". sayangnya...gambar dan video kebanyakannya sudah tiada lagi dalam simpanan...

Kenangan semasa merakam album semasa di sungai penchala lagi...masatu Studio di bandar Manjalara baru di buka dibawah OVA production dan selepas itu...Telaga Biru Sdn Bhd. Ust Sohibul ada sekali. Selalunya waktu malam..kami ramai2 lepak di bilik penerbit sambil cheking suara mana yg tak ngam sepalas rakamkan suara... Munif (hijz) yg buat suara latar Album Air Mata Permata pun ada juga masa tu. (nanti kalau ada masa ana akan letakkan lagu tu dalam blog ini...insyaAllah, tu pun kalau ada yg tak sakit telingga nak dengar lagu2 nasyid lama ni)... Yg aku kenal mereka ini sangat halus jiwanya dan lemah lembut akhlaknya tak banyak cakap tetapi senyuman memikat sampai kehati. Ingat lagi makan nasi lemak sotong Pak Din di sebelah rumah tumpangan sungai Penchala (Skrang ni.. dengar2 Pak Din jadi tukang maksak Tb haji)

Dan: Semasa Konsert Rabbani di New pacific th 2000 sempena 10 th SRI Aman...dimana semua mereka semua ahli kump Rabbani tidur berselerak di ruang tamu rumahku dan dibeberapa bilik lain.

Dalam minggu ini: Juga kematian Pak Rendra (penyair indonesia) yg banyak mewarnai karya aku sendiri...Dan seorang lagi penyair Negara (Dinsman;maaf kalau silap)...Disini saya letakkan sajak yg pernah di tulis dan dibaca oleh Rendra. Anda boleh mengoogle!!!...mencarinya

Hidup ini penuh dengan angan2. Benarlah sesuatu yg kamu terasa sangat jauh tetapi ianya sangat dekat denganmu... adalah "Kematian". maka apabila nafas sudah berada di halkum...masih adakah angan2?...dan masih adakah harapan..selain...ingin kembali mengadap utk menatap wajahNya..dan ingin sekali dijemputnya dalam redha dan merehdai...dan disambut dengan ucapan salam selamat sejahtera..."wahai jiwa yg mutmainnah (tenang)...kembalilah kepada tuhanMu....dalam????....." Allah huakhbar......bagaimanakah aku????

1 comment:

uNiqUe oRgaNisM said...

sMOga LaiLAhaiLLaLLaH mNjadI pNutuP kaLam .... haRapaN rAhmaT AllaH e 2 yG utaMA..

~~rndu pd allhyrham uz. asRi wlupon x pnah bsua~~

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA