August 4, 2008

Kesibukan yang dihargai menjadikan hidup bermakna….

3Minggu minggu penuh kesibukan…
Khamis 17 jul 08(cuti rehat). Pagi ini adalah program musafir bersama dengan ahli usrah…sambil visit construction site di Cameron Highland. Keindahan bersamamu amat terasa. Aku berterima kasih kepada teman teman kerana kadang kadang antum menjadi guru dan cermin bermakna baguku. Semasa traveling....Ada sahabat yang menghamburkan air mata terharu kerana jawabanku kepada soalan yang dikemukakannya. Demi Allah peristiwa ini akan ku kenang selama lamanya. Persahabatan ini bukan kerana sebagai rakan, sahabat dan ahli taman…tetapi ianya adalah kerana Allah. Itu yang manisnya…. Sesungguhnya aku tidak mengharap apa dari persahabatan ini selain agar kita dan keluarga sentiasa berada dalam rahmat allah hingga kehujung usia. Jumaat petang 18 Jul 08 balik. Minum petang di masjid Batu Jong, Kuala Krai. Pun ada sejarah yang tersimpan…
Kepenatan belum reda…Sabtu pagi 19 Jul 08. Aku mesti mengendalikan perjumpaan pelajar IPTA. Sampai tengah hari. Petang kul 2 20 Ptg. Aku menduduki peperiksaan MUITM Walaupun tanpa persiapan yang rapi, dan dalam kesibukan yang tak sudah sudah..Tetapi Allah telah mengizinkan aku lulus, 1 dari 3 yang lulus (seorangnya cina) dari pada 14 orang yang menduduki peperiksaan itu. Exam ini akan membolehkanku menjadi penasihat pelaburan…mani main jer..
Esoknya Aku dan isteri bercuti demi suatu tugasan yang besar dan berat. Tetapi 20/07/08 menjadi kenanga pahit bagi kami tetapi amat berharga bagi kami sekeluarga. Hasilnya aku dan isteri akan merayakan weeding anniversary di Eqatorial Apartment, Cmrn Highland pada 15/16 ogos nanti. Pakej percutian kami ini hadiah dari salah seorang anak usrah koprat. Moga Allah merahmati dan murahkan rezkimu.
Hujung minggu rabu 23 dan Khamis 24 Jul 08: menyelia praktikum KPLI di Kuala berang. Bawa isteri dan anak anak kerumah Mak Teh, ziarah mereka di K Terengganu. So, hujung minggu ni dihabiskan di KT. Tapi aku menghabiskan masa di Ins. Latihan Petronas kerana mewakili Inst…sukan antara IPTA. Anak anak seronok benar rumah mak teh bermain dengan sepupu…
Ahad 27 Jul 08 hari pertama utk mingu ini,. Minggu ini audit dalaman MS ISO bermula. Sudah pasti kalut sekali lagi semua fail nak kena sedia. Isnin 28 jul08, pagi 8 30 Kena ceramah ESQ kecemerlangan untuk sekolah SK Bt. Kenak. Alhamdulillah Allah maqbulkan doaku yang tak putus putus agar diberikannya kesedaran dan dibukakan pintu hati anak anak ini…Divideokan oleh pihak sekolah. Moga kalian akan bangkit menjadi pelajar cemerlang, soleh dan mentaati Allah dan kedua Ibu dan Ayah…
Dalam tengah rancak pemantauan ISO, Aku kena ke USM Peneng pada selasa dan rabu 28-30 Jul 08. So, 28 petang ( isnin) aku berdua dengan ister Dr habsah drive kereta sendiri untuk menyertai , 2nd national Conference. “Best Hajj Practice ”.Disana Kami kena Present research paper kami pada samenar itu.
Balik rabu malam sampai dirumah. Khamis 31 Jul 08. bolehlah masuk kerja dan lihat surat surat yang bertimbun. Sempat buat assignment utk PTK…
Jumaat 1 Oug 08 tak free lagi sebab ada pembangunan Nuqaba’. Program Sampai petang.. petang ni curi gak balik rumah Mak…Dah 3 minggu tak sempat balik jenguk mereka… Mak/ayah pun dah Tanya kenapa lama tak balik..selalunya petang jumaat adalah wajib balik bawa anak-anak makan malam rumah nenek mereka..
Sabtu pagi baru free sikit…boleh bersama dengan anak-anak. Tapi tengah hari sabtu 2 Oug 08 aku kena bertolak ke K Terengganu untuk menghadiri Kursus ini…sekarang aku menulis semasa ceramah PTK…menghayati kesibukan…..Wahai anak-anak ..wahai insan yang menghayati perjuangan… wahai insane yang menginsafi waktu yang singkat dan menyedari bahawa amanah yang banyak dihadapan…
Wahai Anak-anak.. semakin jauh dengan kalian, baba semakin menghargai harga kehadiranmu disisi dan terasa kalian amat berharga bagiku..
Isteri yang tak pernah jemu bersama-sama menghayati kehidupan dan perjuangan ini…sesungguhnya engkaulah teman suka dan dukaku. Teman waktu sempit dan lapangku…engkaulah sumbu api perjuanganku. Aku bangga memilikimu wahai AHLI SYURGA. Sesungguhnya dirimu adalah anugerah lebih berharga dari dunia dan seisinya
Yaallah semakin sibuk terasakan aku semakin dekat denganMu, kerana aku semakin bergantung kepadaMU. Semakin terhimpit dengan tugas.. engkau yang yencampakkan lapang didadaku..Semakin sesak nafasku dengan waktu engkau membasuh lelahku dengan terasa berkatnya umurku..Ya Allah … Semakin jauh perjalananku terasa semakin dekat aku denganMu kerana semasa bermusafir engkaulah teman setiaku…menemaniku setiap detik dalam hatiku…

1 comment:

Mohamad Fazli said...

DIMANA KESEMPURNAAN KEHIDUPAN?

KESEMPURNAAN KEHIDUPAN

a) Kesempurnaan terletak kepada kebolehan MENERIMA KEBENARAN.

b) Adakah kita terdiri dari orang yg percaya bahawa kita ini tidak terjadi dgn sendiri tetapi di cipta?

c) Adakah kepercayaan ini kita angap penting atau kita terima sambil lewa?

d) SEJAUH MANA KITA BERI PERHATIAN KEPADA KEPERCAYAAN INI MENENTUKAN KEJAYAAN KITA.

e) HARI INI KITA SEMUA BERANGGAP SOALAN DI ATAS TIDAK PENTING KERANA RAMAI ORANG DAH TAHU, dan yang penting adalah memastikan perintah pencipta di ikuti.

f) Sekiranya kita bersetuju dengan kenyataan diatas maka kita semua seperti MAYAT YANG HIDUP. HIDUP TETAPI MATI, ADA MATA TETAPI BUTA , ADA MULUT TETAPI BISU, ADA TELINGA TETAPI PEKAK.

g) KITA TELAH TERTIPU BAHAWA KITA INI SUDAH BERIMAN KEPADA PENCIPTA WALHAL KITALAH PENENTANG PALING NYATA!!!

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA

Gengaman waktu dan ketika. 8-8-16. Gengaman terakhir saat melepaskan ayah tersenyum mengadap rabbnya... Kematian mengajar kita erti &quo...