December 8, 2008

ESQ:KBM staff bukan akademik30 Nov.08: Ketika aku menulis artikel ini,aku sedang berada di Mayangsari Hotel Dungun, Terengganu. 28-30 Nov adalah tiga hari yang penuh makna kerana Pengarah mahukan aku mengendalikan kursus ESQ utk semua staff bukan di Hotel Sutera Inn, KB. Kursus ini adlah atas kehendak pengarah sendiri selepas melihat kesan kursus serupa yang aku telah berikan kepada semua pelajar sem4 2 minggu lepas. Cabaran untuk kali ini ialah hampir semua staff bukan akademik menyertai kurus ini termasuk executive dan pejabat pengarah sendiri. Dan ianya juga merupakan percubaan mengadaptasi bahan dan hasil kajian yang mendalam dalam menyiapkan module khusus utk mereka. Kesesuaian bahan sisipan seperti artikel, video dan tugasan yang harus disesuaikan dengan matlamat kursus sepertimana dikehendaki oleh pengarah. Pengarah mengharapkan kursus ini dapat meningkatkan EQ dan SQ seterusnya menikgkatkan keikhlasan, motivasi dan mutu kerja berpasukan berpaksikan hati-nurani yang bersih lagi jernih.

Dari pengamatanku: dengan bahan2 yang diberikan dan assignment kerja kumpulan amat membantu meningkatan EQ dan SQ mereka. Seperti biasa tangisan sebahagian peserta mengiringi setiap aktiviti teman sejati, Demi matahari,bingkai kehidupan dan Riben kehidupan. Ucapan terimakasih yang mereka ucapkan selepas selesai kursus membayangkan semua ini.

Fasilitator (pelajar sem 1 dan 3)juga amat menyentuh hatiku. Mereka sanggup mengambil tiket dan meninggalkan keluarga dan masa cuti untuk bersama-sama dalam kursus ini. Keindahan Bersamamu amat menyentuh hatiku. Rasa ukhuwah fillah sesame kalian jelas kelihatan. Semoga Allah merahmatimu wahai anak-anakku. Semoga allah kuatkan hatimu dan kakimu utk istiqamah atas jalan dakwah ini. Tatapilah videoclip d-Ufuk Ukhwah!!!!. terimakasih Fadzli dan Izat sebagai videoman, Hafidz, Ghafar, Mursyidah, Aini,Zulaika dan Hazimah
Petangnya aku kena berangkat ke Hotel Mayangsari,Dungun sambil hantar 5 orang fasi dari K Terengganu kerumah mereka masing2. Sambil musafir kami baca maathsurat, solat maghrib dan makan malam bersama-sama. Musafir ini juga telah membantuku mengenali lebih mendalam mereka semua dan ada yang aku sempat singgah dan minum dirumah mereka lantas bersua muka dengan keluarga mereka. Sesungguhnya kenangan ini amat manis sekali.

No comments:

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA