November 30, 2008

Borobodor suatu penyaksian tauhid.


26 Nov.2008: Pd pagi ini aku check out seawal jam 7 pg. Maknanya kami takan kembali lagi ke hotel ini. Lepas B’1st aku terus menaiki bas untuk menyertai rombongan ke Borobodor tample selepas itu bas akan hantar kami terus kami ke Air Port

Architecture borobodor hamper sama sahaja dengan Parambanan tample, cumanya keluasan dan saiz tamplenya lebih besar. So..tiada apa yg menyentuh. Ukiran2 di dindingnya pun serupa. Daripada penerangan tourist guide chandi ini dibina pada abad ke8 dan ianya dijumpai penjajah belanda. Semasa ditemui sebahagian besar chandi ini telah musnah yang terdapat hanyalah runtuhan yang sebahagiannya telah hancur menyembah bumi. Dan seluruh kawasan ini telah ditinggalkan dan hutan sudah memenuhi kawasan ini. Gambar2 di papan tanda yang diletakkan disekeliling jelas membuktikan warta sejarah ini.
Persoalan biasa yang menjadi tanda tanya ialah kenapa kegemilangan sesuatu peradaban atau tamadun manusia boleh lenyap dan terus tanpa sisa. Ada orang mengatakan tamadun borobodor lenyap kerana berlaku letusan gunung berapi hinggakan menghancurkan semua penghuni kotanya. Berbagai teori dan andaian telah dibuat. Aku sungguh yakin bahawa mereka semuanya tidak lenyap, bangsa mereka tidak pupus tetapi yang hilang ialah kepercayaa mereka dan peradaban mereka bersama hilangnya kemegahan borobodor. Apakah yang melanda dan mengantikannya?...aku sungguh yankin cahaya keimanan, cahaya nubuwah yang telah melanda setiap hati dan jiwa mereka mengantikan budhism. Allah lah yang mengilhamkan jalan kefasikan dan jalan ketaqwaan. Buktinya, pribumi tetap ada disekeliling kota berhala itu tetapi masjid bertaburan disekitarnya. Dan bangsa itu adalah bangsa yang sama mewarisi tanah pusaka nenek moyang mereka. Cuma yang berubahnya ialah wajah diri mereka yang sudah diganti dengan warna keimanan dan ketauhidan. Tetapi siapa yang memusnahkan borobodor?. jawapannya ialah tangan-tangan mereka sendiri kalau tidakpun mereka hanya membiarkannya. Seperti sejarah nabi Ibrahim dan sejarah pembukaan kota makkah. Ketuhanan telah mengantikan keberhalaan dan kota borobodor ini telah membuktikan suatu penyaksian tauhid ini dan ke-esaan rabb.

Dan aku amat senang sekali berada disini dan sungguh terharu melihat wajah wajah masyarakat yang diwarnai cahaya keimanan. Suasana mereka hamper sama saja dengan suasana masyarakat tempat kelahirku, Kelantan. Seolah-oleh peradaban ini telah lama mendarah daging dalam kehidupan masyarakat di sini. Cuma yang mentanda-tanyakan dibenak hatiku ialah siapakah mereka yang telah membawa cahaya itu dan bagaimanakah method mereka?.
Inilah sunnatullah bahawa:Apakah yang bisa mengantikan kepercayaan yg rosak selain dari keyakinan yang jernih. Kalau kekafiran yang mewarnai hati sesuatu umat maka cahaya ketuhana@rabbani yang bisa menyelamatkannya. Sepertimana kegelapan jahiliah yg mengelilingi kaabah maka kesucian tauhid yang membasuh seluruh kokotorannya. Ibarat cinta: kalau cinta adalah punca sengketa maka hanya cintalah yang bias mencegahnya. Memang benar kata-kata Dr. Yusof qaradhawi, punca masalah umat ini tarbiah (pendidikan) maka dengan tarbiah jua lah yg menyelamatkannya.

No comments:

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA