June 6, 2009

Beijing: Day 2

Kul 3 30 bangun…utk solat isyak…semalam tak sempat solat Isyak sebab penat sangat tertidur. Tapi sat lagi dah nak subuh. Tunggu jer solat subuh kul 4 pg…pah tu tidur semula Kul 7 pg ambi b1st. Makan di hotel ni memang masalah biasalah, soal Halal. So kami dah sedia bawa bekal sambal goreng dan ikan pekasam goreng dan Sambal Daging. So..kami amik nasi putih dan buah2an. Memang menyelerakan. Puas rasanya…

1 Jun bermulalah hari2 utk berjalan2 di bumi China ini. Mudah jer kami amik teksi depan hotel…tunjuk jer pada driver teksi gambar Olympic Park, dia hantar.Soal bayaran senang jer pakai meter… komunikasi… sepatah haram tak faham bahasa Inggeris. Guna bahas isyarat. Olympic Park ini memang mengkagumkan binaannya, Cube Ice dan skrin besar di bangunan sebelah. Masa kami sampai memang ramai pelancong yg datang melawat. Bayarannya 60 yuen (RM 30). Memang rasanya menguntungkan kerajaan China binanya. Lepas tu kami pergi ke Tian’namen Square. Amik teksi 50 yuen jer. TS terletak di tengah2 kotaraya Beijing. Disekeliling Dataran TS ini terdapat 4 tarikan utama. Muzium, Hall,Old Park dan yg paling menarik ialah Forbidden City. Disinilah terdapatnya Istana Dinasty Ming. Yg mempunyai 5000 gundik dan 9999 buah rumah dalam kota yang masih utuh sampai hari ini. Kota 3 lapis pintu setinggi 20 kaki. Macam dalam filem china tu. Memang mengkagumkan tetapi pada hari ini hanya tinggal sejarah untuk dikenang di lawati sahaja.
Ada sesuatu yg menjadi kenangan kami disini. Masa kami jalan2 dalam forbidden city ini adalah satu couple yg memang fasih berbahasa Inggeris. So banyaklah kami berbual dengannya dan tahu semua maklumat tentang sejarah forbidden city ini. Mereka ajak kami pergi ke Old garden, katanya memang menarik. So kami gi ikut dia…memang rumah dalam kota tu masih dikekalkan sampai hari ini. So si lelaki tu menyapa. “saya bawa u dan jadi macam tourist guide takkanlah tak belanja minum kot”. Aku terus jawab ok jer… Sayugia kami berempat pun berada di depan restoran yg memang dah dia rancangkan. Pada mulanya aku tak perasan. So kami masuk jer dlm kedai yg penuh istiadat china…” Teh Ceremony”…konon nya. Ruang Sempit..aircond danberlatar lagu tradesi China. Kami mula dengar aturan minum the dan lihat cara2 gadis china tu menyediakan teh cina penuh istiadat. So kami minum penuh istiadat…He he ..lepas satu…satu…lepas satu…satu… sampai kami rimas dan macam nak mintak diri lah…tapi kira punya kira kami kena bayar 750 yuen. Astaga…memang menyumpah dalam hati…kena tipu lah tu… Kami mintak kurang dapat 500 yuen. Lega bila boleh keluar. Bagi yg ke tempat ini…hati2 dngan sesiapa yg berlaku baik dan fasih berbahasa inggeris. Memang mereka bagus EQ tetapi tiada SQ. Muka Nampak baik sekali…tapi awas menipu.

Masalah internet: Memang boleh access ke site tertentu shj, kerajaan China sangat controls. Blog semuanta takleh masuk. So…kami tak dapat upload pengalaman ini kedalam blog, melainkan setelah balik ke Malaysia.

No comments:

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA

Gengaman waktu dan ketika. 8-8-16. Gengaman terakhir saat melepaskan ayah tersenyum mengadap rabbnya... Kematian mengajar kita erti &quo...