June 6, 2009

Beijing: Day 3

(Terlebih dahulu; Maaf lagu latar VIDEO di atas menggunakan lagu China. Ingat masa kecil2 dulu memang minat lagu China. Tok nenek dulu pun asal dari sana dan belah ayah dari Pakistan. He. he. acah jer tu)

Hari ini dapat tourist guide. Jumpa semasa melawat gerai Kaligrafi China di forbidden city semalam. Rain Namanya. Bayar 200 yuen utk seorang utk ke Great wall, copper craft, jade factory and Silk factory. Bayaran tu termasuk utk kenderaan, makan tengah hari (tak halal-walaupun katanya dia halal) dan massage reflexology dan teh ceremony. Perjalanan hari ini sungguh memenatkan keluar kul 8 balik kul 8 malm ke hotel. Ingat tu jangan terkejut,di China waktu subuh 3 45 pg dan maghrib kul 8…isyak kul 10 mlm. Musim panas, siang sangat panjang…He he pelik kan…

Great Wall memang mengkagumkan. Tapi bahagian yg dilawati jer yg cantik. Bhg jauh atas puncak bukit tu..tak tahulah ada ke tak…sebab tak siapa yg larat nak naik. Sampai stage 3 pun macam nak mati…gayat dan udara nipis..dan kering. Kononnya 6400 KM panjang…rasa macam tak percaya jer…sebab china ni memang suka buat gimic. Teh ceremony pun… gimic…konon2nya…mereka terlalu percaya pada PHENGSUEI. Nasib dan macam2. Jade ada kaitan nasib…teh pun nasib, …kononnya maharaja yg minum. Naga berkaitan maharaja je, rakyat biasa takleh guna. Yg paling kami rasa xpercaya ialah masa massage…reflexsology. Cerita macam2 oleh chifu…macam bagus;dan mereka selalu sebut professor… semasa massage tu mereka bawa “professor reflexology” dari Tibet…tilik punya tilik, prof tu buat diagnostik penyakit dengan tengok tangan dan kaki dan mata. Kawan sebelah kena 26000 yuen, aku lak kena 4000 Yuen. Herb Teratment katanya. Maka akupun kata maaflah kami adalah Medical doctor dari Malaysia both...Univ. lecturer… dan nmpak dia mula nak marah…kerana kami tak percaya dan tak jadi beli herb mereka…Yg dok urut kaki tu bukannya urut kaki…tapi dok main tepuk betis dan kaki, bukan urut tapak kaki. Kebetulan aku dirumah ada mesen urut kaki OGAWA dan kerusi urut …Anda lihat sajalah sukan Olympic macam mana mereka buat gimic…memang pakar dan professional. So aku rasa great wall yg katanya 6400KM tu rasanya tak ada…he he …andaian jer.

Seperkara lagi…semua tempat yg dilawati … kilang tembaga, jade dan teh dll…adalah milik kerajaan. Mereka berkerja dengan kerjaan. Sesab tu tokleh nak tawar harga, kerajaan punya katanya. Aku Tanya gaji mereka kata rahsia. Sebenarnya ladang padi/gandum disepanjang perjalanan pun milik kerajaan.

Jade dan tembaga memang cantik tatapi sangat mahal bagi kami. Kalau gelang jade yg boleh didapati di pasar malam atau di billion KB dengan harga RM 20 di sana ada sampai 200 yuen dan ada harganya 8000 yuen. Memang harganya mahal atau memang aku tak tahu menilainya. wallahuA’llam. Tetapi memang tak minat pun. Teh pun mahal…harganya. Sampai 300 sepeket… tapi beli gak 2 3 pekat utki buat hadiah org di Malaysia. Minyak urut 200 yuen…he he ..bagus kot bagi kat mak yg selalu sakit lutut. Maalomlah dah tua. Nampak suka sekali mak bila cakap ubat dari Cina…dan mahal pulak tu…raja raja cina yg pakai. Tapi minyak urut tahan sakit tu memang bagus sungguh utk hilangkan sakit.

Ok lah…bagi yg nak jalan-jalan…boleh lah gi ke China. Takyah amik pakej pelancongan…Book Air asia goo Holiday pun boleh… sama jer murah sikit adalah kot. Kami gi 3 200 siap tiket flight dan b1st.

Hari akhir: Kami balik ke Malaysia ambil train dari Beijing ke Tianjin. Pada mulanya rasa risau takut tersesat/tak sempat sampai seblum flight kul 3 ptg maalomlah masalah komunikasi dan tak tahu selok belok Negara orang. Kami amik teksi dari hotel utk ke Beijing Sauth Railways Station. Memang mudah macam di KL central. Malah system dan mesen auto ticketnya lebih canggih lagi. Train sangat laju dan selesa mencecah 324 KM/j. Setengah jam jer kamupun sampai di Tianjin. Dari stesyen kami terus amik teksi ke Air Port. Tapi bagi siapa yg baru sampai jangan amik teksi ULAT…Sapu. Amik Teksi proper. Memang ULAT penuh keliling pinggang bila turun dari Train… Tapi awas dengan ulat2 ni!!!.

So akhirnya kami terbang pulang keMalaysia Kul 4 Ptg waktu China…Selamat tinggal China…Selamat Tinggal Great Wall dan selamat tinggal 1000 kenangan…yg tak dapat dilupakan. Selamat tinggal rakan2 muslim yg sempat kami jumpa disana...Moga jumpa lagi.

No comments:

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA

Gengaman waktu dan ketika. 8-8-16. Gengaman terakhir saat melepaskan ayah tersenyum mengadap rabbnya... Kematian mengajar kita erti &quo...