June 26, 2010

Al_Muntalak


“AHLAN WASAHLAN….MARHABAN BIK---kerinduan akan terubat kembali”

Assalamualaikum kepada semua anak2 Kampus Mizan yg akan mendaftar untuk sem Julai berlula Isnin ini. Ahlan wasahlan…selamat bertemu kembali. Ana menggunakan tajuk AL-muntalaq yang bermaksud “Langkah Bermula” kerana minggu lepas ana sempat bertemu dengan penulis buku Al-Muntalak Muhammad Ahmad Ar-Rashid (dari Iraq) semasa beliau menjadi tetamu khas dimajlis Pelancaran IM di The Mines Resort. Buku itu sudah hamper 10 tahun ana beli tetapi inilah pertama kali ana dapat jumpa dengan penulisnya. Buku itu Ana beli bersama sebuah buku “Ghulamudakwah” yg mana Ana beli dari tangan penulisnya sendiri, Hisyam Saqarr (dari Mesir) semasa beliau datang ke KB. Alhamdulillah bertuahnya dapat jumpa dengan tokoh dakwah ini. Mereka yg menghabiskan hidup atas jalan dakwah ini. Muhammad Ar-rashid walaupun sudah tua, rambutnya semua beruban putih…tetapi masih kuat dan sangat warak dan bersahaja(sederhana) orangnya.

Soo, Al_Muntalaq…akan bermulalah langkah anak2 untuk memulakan sem Julai ini. Bagi seorang Muslin yg faham tentu telahpun sedia mentakrifkan bahawa kehidupan sebagai mahasiswa/belajar adalah sebahagian dari jihad. Belajar dengan matlamat yg jelas dan niat yg ikhlas adalah permulaan bagi suatu ibadah. Ingatkah hadis 1 dan 10 muasafat peribadi muslim yg ke-6. Beruntunglah bagi yg mereka dikurniakan kefahaman kerana pahala yg berpanjangan…dan semestinya inilah yg menjadi azimat yg mendorong mereka untuk iltizam, sungguh2 dalam belajar dan mereka tidak lagha dan lalai selagi bergelar pelajar. Maka wahai anak2 marilah kita sama memulakan sem ini dengan penuh semangat kerana Allah…ibadah, hidup dan mati kerana Allah.

1 comment:

uNiqUe oRgaNisM said...

aslmkm..baba..trma kasih atas ingatan..i'llah sy sndiri akan cuba utk mmperbaiki diri dan brusaha mmbantu utk usaha.agma..doakanlah kjyaan saya dan kami smua sllalu..

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA