February 9, 2011

Masih Ada Yang Sayang....Petang tadi saya bergegas balik dari pejabat untuk 'mensempatkan' diri sampai di Hospital KB pukul 6 ptg. Perjalanan dari besut yang memakan masa 1 jam lebih tu menjadi rutin setiap hari, tetapi hari ini ada agenda penting untuk ziarah seorang student yg tak sihat telah di tahan dalam WAD. Hari isnin lepas pelajar ini mintak nasihat untuk bertanding YDP MPP...pada masa tu saya sudah perasan dia tak berapa sihat dah. Biasalah saya mengiakan sajalah kehendaknya itu. Yang paling saya ingat ialah dia memangil saya "baba". Semasa dia masuk hospita tahun lepas pun saya adalah antara orang yg menguruskannya bersama pelajar2 lain. Ingat lagi pelajar2 rakannya tidur di ruangtamu rumah saya beramai ramai. kalau tak silap dalah 10 orang termasuk keluarganya dari johor yg datang utk menjemputnya balik.

Petang tadi semasa saya sampai di "wad" kelihatan ada 5 urang pelajar rakan sekolej sedang menungu untuk ziarah. Keluarganya baru bertolak petang tadi dari Johor dan disangka sampai ke sini pagi esok. Setelah berjumpa dengan pegawai penjaga wad kami tak dibenarkan masuk kerana keadaannya agak "kritikal". Lama juga pujuk punya pujuk HA tu barulah kami dibenarkan lihat itupun dari jauh. Walaupun hanya melalui celah grail besi Saya nampak rakan mereka ber5 ni terharu sekali. Mereka saling melambai tangan...sambil mengungkapkan "kami sayang along...kuatkan semangat along, along kena makan ubat, along kuat". Pada masa yg sama saya lihat semu pelajar berkenaan menitiskan airmata kesedihan. Semua mereka sebak...matanya bukan saja kemerahan tetapi genangan membanjiri, membasahi hingga kepipi. Sebenarnya sayapun turut sebak...saja saya tahankan. Sesekala saya alihkan pandangan dgn saja buat joke.

Selepas 15 minit kami diberikan peluang melihat dari jauh, saya meninggalkan wad sambil berbual bual dengan mereka. Sebenarnya saya baru faham bahawa mereka sayangkan Hafiz...mereka yg melayan hafiz...merekalah yg menghiburkan Hafiz...mereka yang bawa Haiz jalan2 jika diperlukan. Bila ada rakan siswa yg menghina mengatakan hafiz ...dengan sindiran merekalah yang mula mula terasa.

Sayapun rasa terharu juga...selepas itu saya menitiskan air mata sendirian. Rupa rupanya masih ada yang sayang kepada Hafiz...rupa2nya masih ada yang sudi memahami perasaan Hafiz...rupa2nya masih ada bakal guru yg punyai empati dan simpati yg tinggi. tahniah hafiz dan lagilah tahniah kepada mereka ber5 tu.

Ingatlah orang yang memberikan sayang dan rahmat kepada orang lain dia akan diayangi Allah. Belajarlah memberikan hati kita kepada orang lain iA...orang lain akan berikan hatinya kepada kita. Tidak rugi jika kita memiliki rasa sayang kepada manusia walaupun kepada seorang pengemis jalanan dan "...".

Hafiz!!.. baba juga sayang kamu. Hafiz!.. percayalah, masih ada yang sayang dengan kamu!!!..."Alangkah baiknya jika kamu oleh kembali lagi". Doa kami tetap bersama kamu sentiasa.

4 comments:

Siti Norhanani Bt Mohd Khir Low said...

Ya....masih ada yg SAYANG...

Abuuwais said...

Nani pun sayang jugaaaa...baby sape tu?

Siti Norhanani Bt Mohd Khir Low said...

Baby kakak....nani x de baby lagi......kahwin pun x lagi....=)

uNiqUe oRgaNisM said...

berapakah erti syukur yg kita miliki pabila mengenangkannya... semoga hafiz dapat kembali...i'llah...sy juga sygkan dia.....

GENGAMAN WAKTU DAN KETIKA